Bolile esofagului – regim alimentar

Care sunt bolile esofagului

Cele mai frecvente boli ale esofagului sunt esofagita, hernia hiatala si refluxul gastroesofagian,

Ele au drept cauza comuna trecerea unei cantitati din acidul din stomac in esofag.

Mucoasa esofagului nefiind facuta sa reziste la aciditatea gastrica sufera, bolnavul avand dureri. In timp mucoasa esofagului se poate transforma (metaplazia), cu risc de a evolua catre cancer esofagian.

Clasificarea bolilor cu reflux gastroesofagian (BRGE):

Exita doua tipuri de reflux gastroesofagian:

  • Reflux normal de continut gastric  (reflux fiziologic = GER)
  • Reflux gastro – esofagian mai mare decat cel normal (patologic = GERD) cauzat de:
  • o proasta functionare a muschiului care inchide gura de intrare a esofagului in stomac (boala de reflux primara)
  • cauzat de unele boli (boala de reflux secundara)

Regimul alimentar in bolile esofagului

Dieta in bolile esofagului este importanta,iar la fel de important este si regimul de viata:

  1. Mesele vor fi in cantitati mici si mai numeroase
  2. Se va evita culcatul imediat dupa masa (masa de seara se va lua cu cel putin doua ore inainte de culcare), deoarece pozitia culcat favorizeaza trecerea acidului din stomac in esofag
  3. Este bine sa se doarma cu capul mai ridicat – din acelasi motiv.
  4. Se vor evita  alimentele care cresc aciditatea in stomac sau fermenteaza ca:
    • Supele si ciorbele de carne, zeama de carne
    • Prajelile, inclusiv painea prajita
    • Tocanitele cu rantasuri
    • Condimentele (ardei iute, piper, kechup, sare de lamaie), muraturi, lamaie, otet
    • Dulciurile concentrate (dulceata, gem, prajituri, marmelada, rahat, ciocolata, etc)
    • Ceapa si usturoi
    • Legume si fructe crude (nefierte), inclusiv salate
    • Cafea, alcool, cola, pizza, mancaruri fast-food
    • Grasime animala (unt samantana, slanina, untura), afumaturi
    • Carnea grasa (porc, rata, gasca, pielea de pasare)
    • Ciulama de pasare
    • Fumat
    • Alcool de orice fel, inclusiv berea
    • Mancaruri prea fierbinti sau reci
    • Fasole, varza acrituri- muraturi
    • Mesele prea rare si bogate (se recomanda 4-5 mese pe zi mai reduse cantitativ)
    • Bauturile gazoase de orice fel, inclusiv apa minerala

    De mentionat ca FARA REGIM, deseori tratamentul NU ARE EFECT.

  5. Acest regim trebuie tinut timp de 4-8 saptamani, si in sezonul dureros urmator crizei (primavara sau toamna), timp de 3-4 saptamani, pentru a preveni reaparitia simptomelor.
  6. Regimul trebuie personalizat pentru fiecare bolnav, de catre medicul curant care stie caracteristicile pacientului respectiv

Ce se poate manca in bolile esofagului?

Pacientii cu boli esofagiene pot suporta urmatoarele:

  1. Supe si ciorbe de legume, cu sau fara bors
  2. Cartofi natur sau piure, fierti, salata orientala fara otet, legume fierte (sote)
  3. Lapte, lactate, branzeturi
  4. Carne fiarta sau fripta -nu prajita
  5. Tocanite fara prajeala
  6. Compoturi nu foarte dulci
  7. Apa plata
  8. Paine veche de o zi, NU PRAJITA ( creste aciditatea)
  9. Mancarea poate fi sarata normal (daca pacientul nu are si alta boala in care regimul este fara sare

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s