Cum se previne cancerul de colon

Desi oricine poate face cancer de colon, riscul  nu este acelasi pentru toata lumea.

Cauzele cancerului colorectal nu sunt cunoscute si sunt numeroase cazuri in care boala apare pe la cine nu se asteapta (am diagnosticat recent un cancer de colon la o fetita de 17 ani), exista persoane care au risc mai mare sa faca un cancerul de colon.

Factorii de risc pentru cancer de colon

Exista factori de risc pentru cancerul de colon pe care nu ii poti inlatura ca:

  • Varsta peste 50 de ani (de aceea la aceste persoane se recomanda colonoscopia la fiecare 5 ani daca nu exista simptome, sau imediat ce exista simptome sugestive pentru cancerul de colon
  • Persoanele cu diabetul zaharat
  • Persoanele care au facut iradiere pentru alte forme de cancer
  • Pacientii care au boli intestinale inflamatorii (Boala Crohn, rectocolita ulcero-hemoragica)
  • Cei cu polipi colonici
  • Pacientii care au sindroame genetice (inascute) cu risc de cancer de colon in familie-polipoza adenomatoasa familiala, cancerul colorectal ereditar non-polipozic, sindromul Oldfield, Peutz-Jeghers,Turcot

Acest lucru este important deoarece permite luarea unor masuri care sa previna aparitia cancerului de colon.

S-aconstatat ca acest tip de cancer apare la unele persoane care au conditii de viata favorizante ca:

  • Alimentatie care favorizeaza cancerul de colon

    • alimentatia saraca in fibre alimentare
    • alimentatia bogata in grasimi
    • alimentatia bogata in calorii
    • alimentatia bogata in carne si derivate de carne
  • Alimentatie care protejeaza de cancerul de colon
    • Fructele si legumele proasapete
    • Pestele
    • Cerealele
    • Pastele fainoase
  • Sedentarismul
  • Obezitatatea
  • Fumatul
  • Consumul de alcool

Factorii mentionati anterior pot fi controlati sau inlaturari

Prevenirea cancerului de colon

Prevenirea cancerului de colon se adreseaza elementelor care pot fi controlate– vezi schema

De aceea prevenirea cancerului de colon se poate face prin urmatoarele masuri:

  • Evitarea alimentatiei care favorizeaza cancerul de colon

    • alimentatia saraca in fibre alimentare
    • alimentatia bogata in grasimi
    • alimentatia bogata in calorii
    • alimentatia bogata in carne si derivate de carne
  • Cresterea consumului unor alimente care protejeaza de cancer de colon
    • Consumul a minimum 5 fructe sau legume pe zi
    • Scaderea consumului de carne si derivate din carne,
    • Consum de peste, cereale, paste fainoase
  • Evidentarea sedentarismului, cresterea activitatii fizice ; se recomanda minimum 30 de minute de efort fizic in fiecare zi
  • Evitarea cresterii in greutate excesiva si a  obezitatatii
  • Evitarea fumatului
  • Evitarea consumului de alcool

Daca o persoana cumuleaza mai multi factori de risc (de exemplu strabunica cu cancer de colon si fumat) au risc mai mare.

Desi date recente arata ca persoanele care iau antiinflamatorii sau aspirina pentru diferite boli, au risc mai mic de a face cancer de colon, riscul de deces prin acesta boala fiind mai mic cu 30-50%, in prezent nu se recomanda administrarea acestor medicamente in scopul prevenirii cancerului de colon.

In cazul afectiunilor care favorizeaza cancerul de colon (diabet zaharat, polipi, boli inflamatorii intestinale, etc) si nu pot fi inlaturate, controlul medical periodic in special colonoscopia periodica, pot depista precoce aparitia tumorii in stadii care permit un tratament cu sanse de vindecare (vezi poza cu stadiile cancerului de colon).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s